Αρχική Σελίδα
• Συλλογές
• Χρυσές Συλλογές 22Κ
• Γραμματόσημα
• Αναμνηστικά
• Έργα Τέχνης
• Κόσμημα
• Λευκά Είδη - Είδη Σπιτιού
• Διακόσμηση
• Βιβλία
• Βυζαντινή Τέχνη
• Ρολόγια
• Ζώδια 24Κ
• Εκδόσεις ΣΥΛΛΟΓΗ - Γιάνης Κορδάτος
• Τσάντες


Change Language

Εκδόσεις ΣΥΛΛΟΓΗ - Γιάνης Κορδάτος
Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς

Νέο, ανέκδοτο έργο του Γιάννη Κορδάτου

Πέρα από τη σημαντική πολιτική του δραστηριοποίηση, ο Γιάνης Κορδάτος υπήρξε σπουδαίος συγγραφέας, και μάλιστα πολυγραφότατος. Η εγκύκλιος παιδεία του ήταν ευρύτατη και του επέτρεπε να στοχάζεται και να γράφει, σχεδόν περί παντός επιστητού. Σπούδασε νομικά αλλά μπορούσε άνετα να κινείται στα της δημοσιογραφίας, της ιστορικής και ιστοριογραφικής επιστήμης, της πολιτικής φιλοσοφίας, της θρησκειολογίας, καθώς και της φιλολογίας, νεότερης και αρχαίας.Μεγέθυνση εικόνας

Ο Κορδάτος έτρεφε μεγάλη αγάπη προς τα κείμενα της κλασικής αρχαιότητας. Πίστευε βαθύτατα ότι οι Έλληνες «πρέπει να αγαπήσωμε την αρχαία Ελλάδα και πολλοί από τους μορφωμένους μας να κάμουν σκοπό της ζωής τους να μελετήσουν το δημόσιο και ιδιωτικό βίο των προγόνων μας[...]». Δεν φοβόταν το ενδεχόμενο της προγονοπληξίας και προγονολατρίας. Εφόσον ο αναγνώστης βλέπει τα πράγματα «μέσα από το φακό της ιστορικής εξελίξεως», όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά και μπορεί να αποκομίσει μεγάλα οφέλη ο ευαισθητοποιημένος μελετητής των κειμένων. Πάντοτε υποστήριζε σθεναρά τη διάδοση και διάχυση της αρχαιογνωσίας στα λαϊκά στρώματα, η οποία, σε συνδυασμό με την κριτική αφομοίωση της, θα έφτιαχνε καλύτερους πολίτες, που θα έχουν καλύτερη σύνδεση και πιο υγιή σχέση με το ιστορικό παρελθόν του λαού και του τόπου τους.

Έτσι ο Κορδάτος ανέλαβε στα 1939 τη διεύθυνση της σειράς «Αρχαίοι Έλληνες Πεζογράφοι και Ποιηταί» του εκδοτικού οίκου Αδελφοί Ζαχαρόπουλοι. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του αυτής, που υπήρξε ιδιαίτερα εκτεταμένη και κάλυψε πάνω από 100 βιβλία και τα Άπαντα 20 συγγραφέων, ο Κορδάτος συνέγραψε μία σειρά από θαυμάσια εισαγωγικά σημειώματα.

Οι Εκδόσεις Συλλογή επέλεξαν και απάνθισαν τα σημαντικότερα από τα σημειώματα αυτά στην έκδοση «Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς» που σας παρουσιάζουμε. Στα σημειώματα αυτά εντυπωσιάζεται κανείς από την ευρυμάθεια του Κορδάτου αλλά και από τη διεισδυτική του ανάλυση στα της αρχαιότητας. Παρότι στη λεπτομέρειά τους κάποιες παρατηρήσεις του ενδέχεται να έχουν αντικρουσθεί από τη νεότερη έρευνα, δεν παύει να καταθέτει ιδιαιτέρως εύστοχες παρατηρήσεις. Οπωσδήποτε η αξία των θέσεών του δεν έγκειται στα επί μέρους αλλά στη συνολική οπτική του, που επιτρέπει μία υγιή -απαλλαγμένη από κατασκευασμένα πάθη- προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Σε μία εποχή έντασης όπως η δική μας, οι νηφάλιες και ανατρεπτικές τοποθετήσεις του Κορδάτου σε κομβικά ζητήματα ταυτότητας (όπως η σχέση μας με την αρχαιότητα) εξακολουθούν να είναι πολύτιμες. Διότι μπορούν να στέκονται σε ένα δικό τους ενδιάμεσο και ελεύθερο χώρο, απροσπέλαστο στους φανατισμούς. Για αυτό θα λέγαμε ότι αυτό το βιβλίο εκτός από εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι με το δικό του τρόπο, επίκαιρο και πολύτιμο για το σημερινό αναγνώστη.

Σελίδες 365, τετράχρωμη πλούσια έκδοση με φωτογραφικό υλικό.

 

ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΟ 211 300 5500!

 

ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;
Εγγραφή νέου μέλους
Γιατί να γίνω μέλος;
Διαγωνισμοί


ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ MAILINK


Κερματικό Γραμμάτιο μίας Δραχμής (1944)

H MAILink AE σας προσφέρει εντελώς δωρεάν με την εγγραφή σας ως μέλος, ένα υπέροχο δώρο της επιλογής σας...

Δείτε όλα τα δώρα >>


Created & Hosted by Ιωάννης Ε. Ξανθός & Κορινθόραμα